Serviciul Român de Informaţii

Alertă Teroristă:

NIVEL PRECAUT

Comunicat de presă

Referitor la polemica determinată de modalitățile de predare accelerată a dosarelor Securității către CNSAS, Biroul de Presă al Serviciului Român de Informații este împuternicit să comunice următoarele:

1. În conformitate cu prevederile Hotărârii 13/2005 a CSAT, referitoare la predarea către CNSAS a dosarelor Securității, Serviciul Român de Informații precizează încă o dată că a procedat la transferul accelerat al acestora, urmând să finalizeze procesul până la sfârșitul anului în curs. Dosarele care privesc siguranța națională sunt analizate în mod responsabil de Comisia Mixtă SRI-CNSAS, conform prevederilor Legii 187/1999 și protocoalelor semnate de cele două părți, și transferate la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ori reținute de Serviciul Român de Informații, pe baza hotărârii comune a participanților la ședințe. Orice referire la numărul dosarelor este aleatorie, acestea fiind analizate fiecare în parte pe baza criteriilor de siguranță națională determinate de Legea siguranței naționale a României. Ca atare, Serviciul Român de Informații dezminte afirmațiile neconforme realității prin care se încearcă punerea sub semnul îndoielii a corectitudinii selecției dosarelor predate CNSAS și, respectiv, a celor care, conform legii, sunt păstrate în continuare în arhiva Serviciului.
  2. Remarcând că în ultima perioadă atacurile mediatizate la adresa SRI s-au intensificat, constatăm faptul că unii dintre membrii Colegiului CNSAS, după ce inițial își exprimau nemulțumirea pentru ritmul scăzut al predării-preluării dosarelor, în prezent, în mod surprinzător, se declară împotriva procesului de predare accelerată.
  3. Referitor la acuzele aduse unor personalități publice de posibilă colaborare cu Securitatea, SRI informează opinia publică despre faptul că a verificat pentru fiecare caz în arhivele proprii și a transmis rezultatul acestor verificări Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, instituție care, conform legii, trebuie să se pronunțe.
  4. Serviciul Român de Informații precizează încă o dată faptul că acționează consecvent, în conformitate cu prevederile legilor în vigoare și ale Hotărârii 13/2005 a Consiliul Suprem de Apărare a țării, pentru transferul integral al documentelor create de Securitate care nu privesc siguranța națională.
0800 800 100 Linie gratuită pentru semnalarea riscurilor teroriste

Copyright © 2012 Serviciul Roman de Informaţii. Toate drepturile rezervate.

Pentru o navigare optimă, vă recomandăm folosirea unui browser cu capabilități HTML5 și CSS3.