Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

Lansarea în cadrul târgului de carte Gaudeamus, cu participarea directorului Serviciului Român de Informaţii, a volumelor “Noul aliat. Regândirea politicii de apărare a României în secolul XXI” de George Cristian Maior şi „Ironia istoriei americane”
23 noiembrie 2012

Târgul internaţional de carte Gaudeamus a găzduit, vineri, 23 noiembrie 2012, lansarea de către Grupul Editorial RAO a două noi volume: “Noul aliat. Regândirea politicii de apărare a României în secolul XXI” de George Cristian Maior şi „Ironia istoriei americane” de Reinhold Niebuhr. La eveniment a luat cuvântul autorul “Noului aliat”, în acelaşi timp semnatar al cuvântului-înainte la traducerea în limba română a celei de-a doua apariţii editoriale.

Potrivit domnului Maior, reeditarea volumului „Noul aliat” are două motivaţii principale. Prima este de a marca aniversarea a zece ani de la primirea invitaţiei de a adera la Alianţa Tratatului Nord-Atlantic. „A fost vorba despre un parcurs relevant pentru experienţa politică şi strategică a ţării noastre. Visul de includere a României într-un sistem robust de securitate colectivă, la care au lucrat oameni politici precum Titulescu sau Gafencu, a fost astfel împlinit”, declara autorul.

A doua motivaţie exprimată de domnul Maior se referă la o îngrijorare crescândă legată de „un discurs tot mai nefast ce începe să bântuie spaţiul public privind o aşa-zisă «colonizare» a României în arhitectura instituţională europeană şi euroatlantică. Un atare discurs nu ţine cont de faptul că apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică întăreşte independenţa şi suveranitatea ţării noastre. Suntem cu atât mai suverani cu cât suntem mai participativi, mai activi în sistemele de alianţe, iar nu retraşi într-un cocon pe care îl percepem în mod fals ca fiind protejat. Este regretabil că acest discurs este promovat chiar de unii dintre cei care au luptat pentru aderarea României la NATO.”

Autorul dedică această carte colegilor rămaşi anonimi din Ministerul Afacerilor Externe, din Ministerul Apărării Naţionale şi din serviciile de informaţii, care au luptat pentru ca acest obiectiv strategic al României post-decembriste să devină realitate şi care sunt consternaţi de retorica din spaţiul public privind situaţia actuală a ţării noastre în arhitectura instituţională euroatlantică. „Efortul acestora este cu atât mai lăudabil cu cât nu a fost motivat de recunoaşterea publică, ci de crearea condiţiilor necesare pentru a oferi naţionalismului pozitiv posibilitatea de manifestare”, a încheiat George Maior.

Al doilea volum lansat de către Grupul Editorial RAO, „Ironia istoriei americane” de Reinhold Niebuhr este, în opinia domnului Maior, o carte fundamentală în evoluţia intelectuală a societăţii euroatlantice. În acelaşi timp, este una dintre cele mai citate lucrări privind politica externă a Americii, extrem de actuală în ciuda celor şase decenii scurse de la conceperea acesteia. Potrivit lui George Maior, „Niebuhr este tipul de intelectual care detestă ideea că politica se poate face prin diverse slogane şi directive.” Conştient de numeroasele slăbiciuni inerente naturii umane, filozoful american atrage atenţia în cartea sa asupra incongruenţei dintre idealismul unor proponenţi ai idealului de pace şi justiţie şi ceea ce este, în fapt, realizabil.

Spicuind din ideile exprimate în volum, domnul Maior a adus în discuţie “cinismul politico-istoric al comunismului, tradus acţional în folosirea puterii fără scrupule, sub iluzia că viziunea unui ideal absolut justifică o asemenea folosire a puterii”. Prin evidenţierea combinaţiei de cinism şi idealism care caracterizează comunismul, Niebuhr atinge substanţa unei probleme universale a istoriei, persistenţa iluziei periculoase a posibilităţii gestionării destinului istoric al omului, în contextul în care “omul este prea imersat în interese şi pasiuni, iar supravegherea întregului proces e prea îngustă şi limitată ca să justifice împuternicirea oricărui grup sau instituţii de planificatori cu putere completă”. Proponent al ideii de echilibru al puterii în relaţiile internaţionale, Niebuhr pledează pentru prudenţă în a crede că există, în stare pură, putere eminamente bună în universul internaţional. Astfel, prin mesajul transmis, volumul lui Niebuhr poate fi considerat un adevărat reper intelectual, ca exponent al tradiţiei realismului, care vede politica şi relaţiile internaţionale prin prisma înclinaţiei naturale către interese şi acumularea de putere.

Previous Next