Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

Bilanțul Serviciului Român de Informații pentru anul 2018
26 martie 2019

Marţi, 26 martie 2019, Serviciul Român de Informații a aniversat 29 de ani de activitate în serviciul cetățenilor. Acest moment a fost marcat inclusiv prin prezentarea bilanțului de activitate pentru anul precedent, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis și a membrilor Comisiei de control parlamentar.

În cadrul evenimentului, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele direcții de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, cu accent pe dezvoltarea integrată, pe investiția inteligentă în oameni și tehnologie care să asigure în continuare forță operativă și cunoaștere extinsă a fenomenelor de securitate națională.

Aceste obiective rămân actuale cu atât mai mult cu cât România este permanent expusă provocărilor complexe, cu precădere pe liniile contrainformațiilor, amenințărilor cibernetice ori terorismului. La nivel internațional contextul este fluid, cu reașezări geopolitice majore, în timp ce intern diminuarea bugetară semnificativă conduce la necesitatea prioritizării unor domenii în detrimentul altora, la fel de importante.

Evoluția digitală accelerată va impune o adaptare rapidă și din partea SRI care, pe termen scurt și mediu, va trebui să asimileze și să integreze funcțional tehnologie și procese fără de care o organizație de intelligence nu mai poate funcționa la standardele cerute de societate.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a apreciat modul în care SRI și-a îndeplinit misiunile păstrându-și echidistanța politică și și-a reconfigurat activitățile pentru a se pune în acord deplin cu modificările substanțiale de legislație națională.

De asemenea, șeful statului a subliniat importanța deosebită a menținerii și pe viitor a reperelor de performanță instituțională, a contribuției SRI la structurile colaborative de intelligence și securitate care funcționează la nivelul NATO și UE.

În egală măsură, Serviciul Român de Informații trebuie să continue eforturile de aprofundare a parteneriatelor cu societatea civilă, a proiectelor comune cu cetățenii, beneficiarul de facto al activităților de intelligence ale instituției.