Serviciul Roman de Informatii

Back Cum lucrăm

Surse deschise

În mod tradiţional se presupune că un serviciu de informaţii culege date relevante pentru securitatea naţională prin intermediul surselor secrete umane şi tehnice. Odată cu era informaţională şi dezvoltarea comunicării globale, sursele deschise au primit o atenţie sporită din partea experţilor în domeniu şi au devenit în foarte scurt timp un instrument esenţial pentru completarea şi îmbogăţirea cunoaşterii dobândite prin metodele clasice asupra riscurilor.

Mass media, comunităţile virtuale sau reţelele de socializare - pentru a da doar câteva exemple - fac ca informaţia să circule şi să se propage în ritm alert. În acest context, este misiunea unui bun analist de informaţii din surse deschise să evalueze fluxul mediatic, construind imaginea de perspectivă, conexând evenimentele şi evidenţiind riscurile.

Realitatea ultimilor ani demonstrează că analiza de intelligence din surse deschise furnizează adesea avertizări timpurii, evidenţiază oportunităţi şi oferă un avantaj decisiv beneficiarilor legali pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale.