Serviciul Roman de Informatii

Back Despre noi

Identitate


Descrierea însemnului heraldic

Logo-ul Serviciului Român de Informații este format dintr-un scut rotund, în câmpul căruia este aşezată o piatră în formă de stea în opt colțuri. În interiorul pietrei sunt inscripționate inițialele S R I. Deviza heraldică aplicată la baza scutului, sub steaua în opt colțuri, poartă următorul mesaj – PATRIA A PRIORI. Întreaga compoziție este alcătuită din combinația cromatică de smalț alb-albastru.

 

Explicația simbolică a culorilor

Scutul în formă rotundă cu fond de smalț alb-albastru continuă tradiția multor însemne heraldice româneşti din epoca modernă. Potrivit tradiției, smalțul albastru este asociat stabilității, loialității, inteligenței şi adevărului, valori pe care SRI le protejează. Smalțul alb, pe de altă parte, este asociat luminii, purității şi idealului. Aşadar, asocierea alb-albastru în configurarea logo-ului exprimă în limbaj cromatic credința în valorile stabilității, loialității, inteligenței şi adevărului puse în slujba unui ideal – PATRIA A PRIORI.

 

Explicația simbolică a elementelor de heraldică utilizate

Compoziția se bazează pe două însemne ce transmit mesajul perenității valorilor îmbrățişate. Mai exact, forma rotundă a scutului simbolizează principiul autoregenerării, în timp ce steaua în opt colțuri - precursor al octogonului şi reprezentare grafică stilizată a florii de colț - este unul dintre cele mai vechi simboluri solare din lume. În tradiția antică, dar şi în cea creştină, steaua în opt colțuri şi planul octogonal sunt purtătoare ale mesajului învierii şi regenerării spirituale.

 

Mesaj

Deviza heraldică aplicată la baza scutului – PATRIA A PRIORI – completează compoziția, evidențiind în ansamblul simbolic esența misiunii SRI de a proteja securitatea națională prin loialitate, profesionalism şi adevăr, recunoscând valoarea incontestabilă şi fundamentală a Patriei.

Descarcă materialele grafice SRI